مشاهیر آستانه اشرفیه

پیش بینی وضع هوا

جهاز بري ( حمل جهيزيه ):

بعد از چند روز پدر داماد و چند نفر از معتمدين به خانه عروس دعوت مي شوند و ضمن صرف چاي و شيريني جهيزيه عروس را يكي يكي در مجلس حاضر كرده و ضمن تعيين بهاء آن در ورقه اي به نام جهاز نامه ثبت مي كنند. پس از آن زنان فاميل جهت ملاحظه جهاز به تماشا و پايكوبي مي نشينند. و سر انجام تمام آن وسايل را به خانه داماد مي فرستند. در اين مراسم عروس موظف است كه به نزديكان داماد شيريني، عطر، آيينه، پارچه و پيراهن و جوراب و جانماز اهداء مي نمايد. در اين موقع عروس رسما از پدر و مادر خود خداحافظي كرده و خانه شوهر مي رود.

شاباش ( رونما ):
از جمله رسوم این منطقه در عروسیها این است که بیشتر مدعوین به عروس و داماد پول نقد یا جنس هدیه می دهند و نام هدیه کننده به آوازه بلند در مجلس اعلام می شود و شخصی هم مامور ثبت نام و نشان و نوع و میزان هدیه می شود تا مدرکی برای انجام عمل متقابل در موقع مشابه بوده باشد و این تشریفات را شاباش یا رونمای عروسی گویند.

گله گله چهارشنبه ( چهار شنبه سوری):

در شب چهارشنبه آخر سال که به گله گله چهار شنبه معروف است، بعنوان پایان یافتن مشقات آن سال و فرا رسیدن عید نوروز، خار، بوته، گون لیق، کلوش ( ساقه خشک برنج) و هر چیز قابل اشتغال را در فواصل معینی خرمن کرده و به مجرد غروب آفتاب آتش می زنند. زن و مرد، پیر و جوان از روی آتش می پرند و می گویند:

گله گله چهارشنبه بحق پنجشنبه

زردی بشه سرخی سایه نکبت بشه دولت بایه

یعنی: ای شعله آتش چهارشنبه، بحق پنجشنبه، زردی و ضعف و بیماری رخت بربندد و نوبت سرخی و نشاط و خرمی فرا رسد. دوره نکبت و ناکامی و بیچارگی بسر آید و دولت و اقبال روی نماید.

این مراسم یکی از سنن باستانی است که بنام « چهارشنبه سوری» معروف است و ظاهرا یادگاری است از دوران احترام به آتش که از، عهد زرتشت و یا پیشتر به جای مانده است.

دندان فشان ( گاز فروشان )
برای طفلی که دندانش تازه در آمده باشد، جشنی ترتیب می دهند و اقوام و فامیل را دعوت می کنند و در مقابل طفل سفره ای پهن می کنند و باقلا و نخود و گندم و عدس پخته و نقل و سیرینی های مختلف و اشیا متنوع مانند؛ قلم، کاغذ، آیینه و قرآن گذاشته می شود و هر کدام را که طفل زودتر در آورد پیشگویی می کنند که در آینده همان کاره می شود. مثلاً قیچی، داس، اره، قلم و کاغذ، قرآن و آئینه هر یک نماد و نشانی از مشاغل خیاطی، کشاورزی، کارمندی، روحانیت و سلمانی هستند.

چادر واويني ( برش چادر ):
مدتي پس از مراسم اسباب واچيني و قبل از عقد، مادر داماد همراه با عمه داماد و چند نفر همسايه و يك نفر خياط به خانه عروس مي روند و چادر عقد عروس را برش داده و با نخ كوك مي زنند. اين مراسم براي اعلام نزديكي جشن عقد و اجازه به عروس كه لباس هايش را براي مراسم عقد آماده كند.

صورت فاگيري ( جشن نامزدي ):
پس از خواستگاري روزي تعيين مي شود و فاميل طرفين درخانه عروس جمع شده، طلا و جواهر و ساير وسايلي كه داماد بايد بخرد مشخص مي شود و در كاغذي به نام ( صورت نامه ) ثبت شده و به اعضاي معتقدان و حضار مي رسد. پس از اتمام كار، مردها مي روند و تا ساعتي مجلس زنانه است و خانم ها به شادي مشغول مي شوند.

کشتی:

یکی از مراسم سنتی آن، کشتی گیله مردی است که پس از فراغت از کارهای شاق زراعت و فلاحت انجام می شود. مراسم کشتی با نواختن طبل و سرنا آغاز می شود و پهلوانان هر محله دسته دسته آماده ی نبرد می گردند و یک نفر به میدان می آید و با قدم های محکم هماورد می طلبد، و پهلوان دیگری از جایش بلند می شود و با به هم زدن دو کف دست آمادگی اش را اعلام می دارد و هردولحظاتی در میدان ضمن انجام حرکات و ژست های ویژه آماده نبرد می شود و آن وقت با ضربات مشت و لگد مبارزه آغاز می شود. کشتی مزبور ترکیبی از کشتی آزاد و کج و جودو و کاراته می باشد و هر کسی که به زمین افتاد و یا حتی زانو یا دستش با زمین تماس پیدا کند بازنده است

جهث مشارکت در تکمیل بانک اطلاعاتی شهر آستانه اشرفیه عضو سایت شوید
این کار جهت اطمینان از صحت اطلاعات وارد شده میباشد.

عضویت در آستانه اشرفیه

اطلاعات دیگر از آستانه اشرفیه
اطلاعات عمومی استان گیلان
اطلاعات عمومی سایر نقاط ایران

آخرین ویرایش مختصات توسط: sajad70